bg
srp 12

Má vlast

Nikdy jsem nepatřil mezi znalce výtvarného umění. Ještě tak jména Mikoláš Aleš nebo Josef Čapek mi něco říkala. I když v tom druhém případě se mi vybavili jen pejsek a kočička, jak spolu pekli dort. Diskuse o díle Julia Eduarda Mařáka nebo Toyen by skončila hned po jejím zahájení.

Zrovna ve chvíli, když jsem psal napínavý článek o bezolejových pístových kompresorech, jsem dostal nabídku dělat marketing na výstavu mistrů české krajinomalby 18. – 21. století Má vlast. Poctivě jsem se tedy ponořil do studia problematiky včetně historie Spolku výtvarných umění Mánes, který je spolu se Správou Pražského hradu pořadatelem výstavy.

Naprosto mě překvapilo zjištění, že kromě českých luhů a hájů malovali už v předchozích stoletích zdejší autoři krajiny po celé Evropě ale i v Japonsku nebo na Cejlonu. Objevil jsem Václava Špálu a jeho Skály u tunelu nebo Údolí potoka od Bedřicha Havránka. A také obrázkovou sociální síť Pinterest.

Po 32 letech, 250 českých krajinářů, tisíce děl (některá poprvé na veřejnosti), dvě výstavní síně, výtvarné dílny pro návštěvníky, vzdělávací program pro školy, 4. 9. 2015 až 1. 11. 2015, Jízdárna Pražského hradu a Galerie Diamant S.V.U. Mánes.

To prostě musíte vidět!

www.vystavamavlast.cz

 

Havránek Údolí potoka

Bedřich Havránek - Údolí potoka

 

Přečteno 8831 krát

Zanechat komentář