bg
pro 02

Menstruujte s elegancí

Začíná to jako vtip. Co má společného dovozce ojetých aut, studentka a žena v domácnosti? No přece firmu na výrobu menstruačních kalhotek. A jak jsem k tomu, pro Boha, přišel já? Dovozce Pavel a žena v domácnosti Jana jsou moji bratranec a sestřenice. Studentka Majda se nejspíš do rodiny výhledově přivdá.

Čechy byly dlouho textilní velmocí. Jsem z Liberce a pamatuji si Textilanu. V budově Elitexu měla v devadesátých letech kancelář moje první firma. Vedle byla výšková budova SVUT, Státního výzkumného ústavu textilního. Kdo nechodil s dívkou z Textilní fakulty, jako by nežil. Ahoj Margit, kafe?

Textilanu, Elitex i SVUT pohltil čas, ale duch textilních inovací u nás přetrval. Nemá smysl soutěžit s levnou konfekcí z Číny nebo Bangladéše. Kdo chce přežít, musí přijít s něčím odlišným, mnohem kvalitnějším. Mám rád české značky sportovního oblečení. Kupuju je, pro jednu zde nejmenovanou externě pracuji, další vlastní můj spolužák z gymplu. Čau Míro.

Když mi řekl bratranec Pavel, že chtějí založit se sestrou Janou a Majdou firmu na výrobu menstruačních kalhotek, hlava mi to nebrala. Proč chce chlap, co jezdí s pětilitrovým Mustangem, případně se zlodušským Dodgem Charger 5,7 l vyrábět menstruační kalhotky? Kdo je Majda? Co jsou to, sakra, menstruační kalhotky?

OK, Majda chodí s Maxíkem, což je syn Jany. Maxík studuje v Liberci architekturu a vytvořil firemní logo SAYU a web. Majda studuje textilku, což není úplně od věci. Postarala se o design výrobků a střihy. Jana obstarává mimo jiné logistiku a tak nějak všechny úkoluje.

Ad menstruační kalhotky. Začátkem 20. století menstruovaly ženy v průměru 40 krát za život. Alespoň podle Wikipedie. Dnes 400 krát. Ženy teď žijí mnohem déle, mají méně dětí a výrazně kratší dobu kojí. Moderní žena spotřebuje za život až 9 000 tampónů nebo 2 300 vložek. To je sakra hodně peněz a ještě víc odpadu.

Voilà, máme tu menstruační kalhotky. Je to nechutné téma? Jako chlap říkám jasně a rozhodně, nevím. Cit křičí „vykašli se na to“, rozum oponuje: „jo, to přece dává smysl“.

Nalijme si čistého mužsky-šovinistického vína. Bez nás by značka SAYU nikdy nevznikla. Kdo to celé vymyslel? Janin manžel Johannes. Kdo vyzkoumal a vyrobil funkční membránu SAYU Tech? Výzkumácký chlapy z Liberce. Kdo nakreslil logo a udělal web? Maxík. Kdo se snaží do toho vnést nějaký řád. Pavel. Kdo musí nechat psaní blogu o kompresorech a dát se do tiskové zprávy o menstruačních kalhotkách? Já.

Takže si to shrňme. Ženy menstruují a to tak, že čím dál víc. Vložka je drahá a příroda si s ní neporadí. Co mi říkají ženy? Kalhotky z vlny Merino jsou fakt super. Strašně příjemné. Vložky jsou na prd, menstruační kalhotky fajn, šetří životní prostředí i peněženku.

Chceme být v oblečení lepší než Číňani? Ne, už jsme. A nejen v něm. Mají šanci české firmy bez známostí a dotací? Jo. (Ale dotace se vždycky hodí.) Jsou potřeba kvóty na ženy v politice a businessu? U menstruačních kalhotek to funguje i bez nich, takže to musí jít všude.

Pokud byste chtěli udělat radost své ženě a/nebo přítelkyni či jste zvědaví, jak to Janě a Majdě sluší v menstruačních kalhotkách, mrkněte na www.sayu.cz.

 

 

Přečteno 1283 krát

Zanechat komentář