bg
úno 10

Rozvody stlačeného vzduchu - AIR Consult CZ s.r.o.

Ukázka článku z blogu společnosti AIR Consult CZ s.r.o., poradenské firmy v oblasti pneumatických systémů. Technicky psaný článek pro specialisty v tomto oboru.

V poslední třetí části této minisérie se zaměříme na shrnutí problematiky a na kritické body při plánování a realizaci rozvodů stlačeného vzduchu.

 

Podle studie „Compressed Air Systems in the European Union” jsou rozvody nejslabším článkem pneumatických systémů u 80 % firem. Nesprávně navržené, realizované nebo udržované rozvody mohou zvýšit náklady na elektřinu o 25 – 30 %, snížit produktivitu a způsobit špatnou práci technologií jimi poháněnými.

Efektivní pneumatický systém musí splňovat tyto tři základní body:

  1. Nízký tlakový spád mezi místem výroby a spotřeby
  2. Minimální úniky stlačeného vzduchu
  3. Snadná instalace a přizpůsobení v případě změn

Prvním důležitým rozhodnutím je volba, jaký použijeme druh páteřní vedení, zda přímé nebo okruhové. Okruhové vedení je dražší, ale rovnoměrněji rozvádí vzduch, stačí menší průměr vedení a je možné ho část odstavit bez přerušení výroby. Přímé vedení se hodí například v situaci, kdy je velký zdroj spotřeby značně vzdálen od kompresoru.

Druhým důležitým krokem je správně dimenzovat celý systém rozvodů na základě tlakového spádu. Ten by neměl překročit 0,1 baru. Ovlivňuje ho délka vedení, jeho vnitřní průměr, druh materiálu, ze kterého je vyroben, typ a počet spojek nebo použití flexibilních hadic.

Je mnohem jednodušší navrhnout efektivní rozvody stlačeného vzduchu při plánování nového provozu, než u již existujícího, kde jsou pevně dána místa výroby a spotřeby stlačeného vzduchu, stavební omezení a podobně.

Jde o poměrně složitou problematiku vhodnou pro svěření odborné firmě. Pokud si ale chcete nadimenzovat pneumatický systém sami, zde nejdete rady, jak na to.

Značný vliv na funkčnost rozvodů stlačeného vzduchu mají použité materiály a způsob spojení jednotlivých komponent. Plastové trubky jsou vhodné pro menší a střední tlaky, ty kovové pro vysoké. Plast je lehčí, má menší koeficient tření a není ohrožen korozí. Odlišné vlastnosti mají trubky z hliníku proti trubkám ocelovým. Hliníkové potrubí má také větší vnitřní průměr při stejném vnějším průměru.

Spojení pomocí spojek je oproti svařování rozebíratelné a montáž probíhá rychleji. Může se jednat o spojky nástrčné pro nižší tlaky nebo s dotahovací maticí pro ty vyšší. Více informací o jednotlivých prvcích rozvodů stlačeného vzduchu je uvedeno v tomto článku.

Před samotným spuštěním tlakového systému do provozu je třeba provést kontrolu jeho těsnosti. Největší úniky bývají nejčastěji v poslední třetině délky rozvodů. Lze je vyhledávat sluchem nebo pomocí „mýdlové vody“, ale mnohem spolehlivější metodou jsou měřicí přístroje specializovaných firem, jako jsou například ultrazvukové detektory.

Více informací o detekci a měření úniků stlačeného vzduchu najdete v tomto článku.

Na základě dlouholetých zkušeností odborníků v AIR Consult CZ s.r.o. a moderních měřících přístrojů vám pomůžeme navrhnout a zkontrolovat rozvody stlačeného vzduchu, detekovat a změřit úniky v něm, provést revize nebo vyškolit obsluhu. Snižte své náklady na stlačený vzduch. Ozvěte se, rádi vám poradíme, jak na to.

 

Přečteno 2877 krát

Zanechat komentář