bg
led 15

Vnitropodniková burza sníží zásoby - Ceos Data s.r.o.

Článek pro společnost Ceos Data s.r.o. s využitím jejich referenční zakázky pro síť lékáren Dr. Max. Cílovou skupinou jsou obchodní ředitelé, finanční ředitelé a ředitelé nákupu v retailových sítích.

Nadbytečné zásoby tíží mnoho maloobchodních firem. Vnitrofiremní burza vám pomůže se jich elegantně zbavit a k tomu lépe uspokojit vaše zákazníky. Stejně jako u Dr. Maxe

 

Proč jsou nadzásoby nebezpečné?

Každý obchodník chce mít dostatečné zásoby, aby uspokojil své zákazníky. Pokud jsou ale zbytečně velké, vážou na sebe značné finanční prostředky a hrozí zvýšené riziko jejich znehodnocení díky exspiraci nebo změnám na trhu.

Nestačilo by lépe nakupovat?

Optimalizace nákupu je jedním ze způsobů snížení přebytečných zásob. Často ale dochází k situaci, kdy na jedné prodejně je zásoba určitého zboží nedostatečná, zatímco jinde příliš velká. Důvodem nemusí být jen nesprávný nákup a nevhodně načasovaná logistika, ale také výpadky dodávek, lokálně odlišná tržní situace a další důvody.

Měla babka čtyři jabka a dědeček jen dvě.

Jak se zbavit přebytečných zásob s hrozbou exspirace na jedné straně a vyhovět zákazníkům na druhé? Řešením je vnitrofiremní burza, na které mohou jednotlivé obchody v rámci sítě nabízet své přebytečné zásoby nebo je naopak poptávat. Díky ní se celkové stavy zásob ustálí na efektivnější úrovni.

Manuálně už to nejde.

Aplikace Burza je automatizovaný systém, který sám vyhledává podle zadaných pravidel zboží s nepřiměřeně velkou zásobou, nízkou obrátkou nebo to, u něhož se blíží konec trvanlivosti, a zveřejní je ostatním pobočkám. Poptávající mohou hledat jak v tomto přehledu, nebo v druhém kroku u všech poboček, které mají dané zboží na skladě.

Klíčem je motivace.

Základním předpokladem pro úspěšnost Burzy je provázání na osobní hodnocení manažerů prodejen. Za snížení zásob a omezení množství exspirovaných produktů je třeba je odměnit zajímavým osobním bonusem. Díky této motivaci budou využívat vnitrofiremní burzu aktivně.

Jaký je přínos pro obchodní řetězec?

Podobně jako v případě sítě lékáren Dr. Max, můžete snížit svoje zásoby o desítky procent a tím uvolnit pracovní kapitál. Už žádné „ležáky“! Zároveň zlepšíte spokojenost zákazníků v případě lokálního nedostatku určitého sortimentu. Důležitý je i psychologický vliv vnitropodnikové burzy. Aktivní manažeři mohou díky ní lépe ovlivnit výsledky své prodejny a získat tak vyšší osobní bonusy.

Chcete i vy zvýšit efektivitu prodeje vaší retailové sítě, jako se to povedlo u Dr. Maxe? Ozvěte se, rádi vám poradíme.

Přečteno 1729 krát

Zanechat komentář