bg
pro 14

Business Intelligence a vánoční stromky - Noctuint s.r.o.

Článek do blogu společnosti Noctuint s.r.o., dodavatele a spolutvůrce německého systému Jedox pro plánování a Business Intelligence.

Vánoce a zejména prodejní šílenství před nimi je ideální živnou půdou pro Business Intelligence. Na konkrétním případě vánočních stromků vám ukážeme, jak může BI pomoci při segmentaci a pochopení potřeb zákazníků a tím zvýšit efektivitu prodeje.

 

Podle výzkumné společnosti IBISWorld zakoupí Američané 25 milionů živých vánočních stromků a 10 milionů umělých za celkem 3,4 miliardy USD. Graf vývoje prodeje vypadá takto:

 

     xmas tree trends                  

Protože se analytikům nezdály dva hrby na křivce, podrobili prodeje hlubšímu rozboru. Ukázalo se, že vánoční stromky kupují dvě zcela odlišné cílové skupiny s jinými požadavky, načasováním a cenovou citlivostí.

První vlnu tvořily organizace: obchody, firmy, školy, úřady atd., zatímco druhou běžní občané. Organizace potřebovaly stromky dříve, obvykle kupovaly větší, dražší kusy a bylo jim jedno, jestli vydrží po 24. 12. Naproti tomu občané požadovali trvanlivost až po Nový rok, nakupovali později a byli výrazně více cenově orientovaní.

 

 xmas tree trends detailed

Díky pochopení potřeb dvou odlišných cílových skupin, mohli distributoři lépe načasovat objednávání stromků, komunikaci vůči zákazníkům a nastavit odlišné cenové modely pro malé a velké stromky.

Zároveň se ukázala důležitost „real-time“ analytics. Část soukromých zákazníků nechává nákup stromku na poslední chvíli a je ochotná si za ně připlatit, avšak stromky neprodané do 24. 12. jsou již bezcenné. BI bere v úvahu nejen trendy minulých let, ale může je provázat s řadou proměnných včetně aktuálního počasí, dopravní situace a dalšími. Úprava cen a zásob v reálném čase může odlišit velmi dobrou sezónu od té prodělečné.

Tyto principy platí pro všechny druhy zboží vázané na konkrétní sezónu a v širším kontextu i na veškeré zboží obecně. Business Intelligence vám pomůže lépe pochopit potřeby vašich zákazníků a nastavit nabídku optimálním způsobem.

Klidné Vánoce s krásným stromečkem vám přeje tým společnosti Noctuint s.r.o., dodavatel řešení Jedox pro Business Intelligence.

Zdroje: IBISWorld, Business Insider

 

 

 

Přečteno 1807 krát

Zanechat komentář