bg
čen 19

Nejde o to, co znáš, ale koho znáš - MegaJob.cz

Ukázka článku z blogu klienta MegaJob.cz. Požadován neformální styl, ich forma a uplatnění osobních zážitků. :-)

Když jsem začal hledat nové zaměstnání, zjistil jsem zajímavou věc. V inzerci na personálních serverech a v nabídkách agentur se objeví jen 25 – 30% manažerských pozic. Zbylé se obsazují v rámci stejné společnosti, na základě osobního doporučení nebo přes firmy hledající top managery, což se mě netýkalo. Moje schopnosti, zkušenosti a vzdělání mi byly najednou k ničemu, protože se o mně možný zaměstnavatel vůbec nedozvěděl. Navíc každý inzerát se zajímavou pozicí způsobil smršť životopisů, ve které se ten můj vždy ztratil. Hledal jsem způsob, jak z toho začarovaného kruhu ven, a objevil jsem networking, neboli budování sítě osobních kontaktů.

Stydíte se oslovovat cizí lidi? Já také. Je to nejčastější důvod, proč se někdo nevěnuje networkingu. Naštěstí to není nutné. Ze začátku mi stačilo oslovit své přátele, příbuzné, bývalé kolegy a spolužáky. Všem jsem vysvětlil, co dělám mnohem lépe než ostatní a jaký druh práce hledám. Přidal jsem si je jako kontakty na LinkedIn, protože ten používají personalisté mnohem častěji než Facebook. Krom toho nemám Facebook rád.

Pak jsem se přes své kontakty seznámil s jejich kontakty. Stačilo si vybrat ty správné lidi ze zajímavých firem. Nechal jsem se představit společným známým nebo jim rovnou napsal. Obvykle byli rádi, protože i já jsem pro ně znamenal zajímavý kontakt do budoucna. Část z nich jsem pozval na kafe nebo na oběd. Prozradili mi spoustu interních informací z jejich společností a seznámili mě s dalšími lidmi.

Za dva měsíce jsem dostal několik pozvánek do výběrových řízení a jedna zajímavá vyšla. Základem úspěchu bylo znát ty správné lidi. Trvalo mi to nějakou dobu a nebylo to bez práce, ale networking se ukázal jako nejlepší způsob. Kdybych to tušil dřív, neztratil bych spoustu času odpovídáním na mraky personálních inzerátů a čekáním, až se mi někdo ozve zpátky. A proč vám to píšu zrovna na tomhle webu? Protože je to prostě tak.

Přečteno 2717 krát

Zanechat komentář