bg
čec 22

Zabíjí papír stromy?

Netiskněte si tento článek. Zachráníte tím hektar deštného pralesa, dva orangutany a půl domorodce. Nebo ne? Vždyť to přece všichni tvrdí. Napsali vám to i z banky a od mobilního operátora. Pryč s papírem, jsou přece zodpovědní. Všechno pěkně mailem. Tak jak to vlastně je?

Je to stejně nesmyslné tvrzení, jako že mléko vraždí krávy a chleba způsobuje ničení polí s pšenicí. Hlavní důvod, proč všichni přecházejí na elektronickou komunikaci, je její nižší cena. Tím, že vám banka vnutí mail místo dopisu, sníží náklady na komunikaci s vámi a může tím pádem poslat vyšší dividendy své prodělečné mateřské společnosti.

Papír se nevyrábí z tropických stromů. Za prvé se k tomu nehodí a za druhé by ho nikdo nezaplatil. Je to materiál drahý i pro luxusní nábytek. Na papír se používá hlavně dřevo jehličnanů a částečně eukalyptů. V drtivé většině se jedná o stromy, které někdo speciálně kvůli tomu vysadil. Pro srovnání 55 % stromů na celém světě se prožene komínem a 25 % jde do stavebnictví. Na papír se použije 11 % a z toho je část odpad ze stavebního dřeva nebo nábytkářství.

Co odlesňování? Od roku 1950 stoupla plocha lesů v Evropě o 30 %. To jsou právě stromy dopředu plánované pro stavebnictví, nábytek nebo papír. Kdyby pro dřevo nebyl odbyt, neexistovaly by ani tyto lesy. Odlesňování tropických porostů se děje z jiného důvodu. Lidé na jejich místě zakládají pastviny pro dobytek nebo pole. Snaží se nakrmit svoje rodiny a ekologie je pro ně sci-fi.

Ušetříte životní prostředí, když přejdete na elektronickou komunikaci? Moc ne. Podle jednoho výzkumu je zátěž pro životní prostředí stejná při 30minutovém surfování na internetu jako mají tištěné noviny. Ona ta obrovská datová centra i domácí počítače jsou pořádní žrouti energie. Navíc váš mail po cestě přečtou další tři lidé a hoši v NSA také musí svítit a topit.

Poslední informaci mám pro fanoušky skleníkových plynů. Výroba papíru i jeho potisk jsou dohromady zodpovědné za 1,1 % světové uhlíkové stopy. Doprava produkuje 14,3 % Carbon Footprint a třeba výroba cementu 5,0 %. Takže radši přestaňte jezdit autem, létat letadlem a bojkotujte beton.

Aby bylo jasno. Mám rád papír. Líbí se mi jeho vůně a líp se mi čte. Spoustu věcí, které mi přijdou mailem, si vytisknu a založím. I když na internetu trávím několik hodin denně, v tomhle ohledu jsem prostě konzerva.

Než podlehnete greenwashingu a budete spamovat své okolí maily s „ekologickými“ douškami, dejte si jedno fair trade kafe a nechte si to projít hlavou. No, a jestli chcete využívat tiskoviny jako součást své marketingové komunikace a zároveň být zodpovědní vůči životnímu prostředí? Dejte vědět, poradím vám. Na trhu je spousta recyklovaných nebo ekologicky certifikovaných papírů.

Přečteno 9225 krát

Zanechat komentář