bg
lis 11

Úskalí cizích jazyků pana Miloše

Miloš Zeman nedávno zmínil slovo „kunda“ jako překlad anglického slova „pussy“. Už mnoho jiných napravilo jeho chybu. Tento výraz v angličtině používají i malé děti a znamená „kočička“. Podle mě se ale všichni mýlí. Pan Miloš měl na mysli slovo „Kunde“, německy zákazník. Dobře totiž ví, že zákazník má vždycky pravdu. Klíčová otázka zní: „Kdo je onen zákazník Miloše Zemana?“

 

Pan Miloš má dva opravdové talenty. Prudit okolí a odvádět pozornost od důležitých věcí. Nejde mu jen o to, navážet se do pravice. V šedesátých letech ho komunisté, jeho pozdější spolustraníci, málem nepustili k maturitě, protože ve svém referátu oslavoval knihu Karla Čapka Rozhovory s T. G. Masarykem. Miloš Zeman  je prostě konfliktní a sebestředná osobnost. Na tom by nebylo nic špatného. I autor tohoto textu je konfliktní a sebestředný. Navíc stejně jako pan Miloš pokaždé, když se dívá na zprávy, stává se z něj alkoholik a hrubián. Jenže sprosťárny jen kalí vodu. A je tu zpátky otázka: Kdo je onen zmíněný zákazník „Kunde“ pana Miloše?

Není třeba být géniem. Kompas Miloš Zemana míří na východo-severo-východ a na východo-jiho-východ. Ne nadarmo se říká: „Každý má nejraději hudbu, kterou poslouchal v pubertě.“ U pana Miloše to byly písně Калинка (Kalina vrásčitolistá) a東方紅 (Východ je rudý). Teď už s tím nic nenaděláme. Starého psa novým kouskům nenaučíš.

Moje snaha se soustředí na minimalizaci škod. Přece jen pan Miloš bude ještě pár let cestovat za naše peníze po světě, tak ať nám dělá co nejméně ostudy. Znovu opakuji, slovo „Kunde“ znamená „zákazník“. Stejně jako „Pussy“ je slušný výraz pro „kočičku“. Dokonce ani „Kurve“ není v němčině sprosté. Znamená to jen „zatáčka“. Úplně v pořádku je, když někdo v Polsku zavolá (foneticky): „Šukám Miloše Zemana.“ Občas i já něco takového zakřičím. V překladu to znamená „hledám pana prezidenta“. Naopak, pokud pan Miloš pronese v Chorvatsku slovo „foukám“, dost tím hostitele znepokojí, neboť jim popisuje své zážitky z orálního sexu.

Je mi upřímně líto, že jsem musel tento článek napsat. Politika ve mně vyvolává pocit něčeho blemcavého, do čeho šlápnete na poli za kravínem. I ten Gusta Husta sice mluvil česky jako Andrej Babiš, ale aspoň na mou rodinu nechrlil z televize sprosťárny. Takže Miloši, nevolil jsem tě, nejsi můj prezident a opravdu se za tebe stydím. V tuto chvíli neřeším tvé poklonkování směrem na východ. Rád bych tě jen poprosil, nemluv v televizi jako dlaždič před desátou hodnou. Mám dvě malé děti a nerad bych je trestal za to, že mluví jako "prezident".

Přečteno 3714 krát

Zanechat komentář